Кауза 2016

ZaVsiakoDete_Logo_BG_NEW

Всяка година в България близо 1500 деца се разделят със своите родители, като повечето от тях поемат по самотния път на живота в институция още в първите си дни. Така те попадат зад дебелите стени на живеенето под обща грижа, без собствени дрехи, играчки, обич и подкрепа. Независимо, че България е член на Европейския съюз, страната ни има най-висок процент на раздяла между бебета и техните родители в Европа и основната причина за това е бедността, следвана от липсата на подкрепа, социалната изолация и увреждане на детето.

Днес над 2200 деца живеят в социални домове – така казва статистиката. А това, което фондация „За Нашите Деца” вижда зад нея, са 2200 съдби, лишени от шанс за бъдеще. Защото институцията не възпитава индивиди. Там децата прекарват дните си в самота, лишени от смисъла на думата детство. Повечето от тях изостават в своето физическо и психическо развитие, поради липсата на индивидуални грижи, внимание и най-важното за всяко човешко същество – любов. Когато тези деца излязат от институциите, те се сблъскват със свят, който не познават и който не може да ги приеме. Тогава изборът пред тях е само един – социално изключване, което затваря порочния кръг на раздялата.

15

За последните 7 години специалистите на фондация „За Нашите Деца“ подкрепиха 8406 деца и семейства (2009-2015 г.). През 2015 г. те успяха да предотвратят раздялата на 186 деца до 7-годишна възраст с техните семейства. 154 са подкрепените през миналата година деца с трудности в развитието или с диагноза, застрашаваща възможността им за пълноценен живот. Ние знаем, че майките и бащите нямат нужда да бъдат укорявани, а имат нужда от подкрепа, за да поемат грижата за своето дете.

Специалистите ни работят с 6 родилни отделения в двата най-големи града в страната, за да са до родителите в най-тежките за тях моменти – когато са сами, изплашени и объркани. Екипът ни консултира и подкрепя майки, за които има риск да

се разделят със своето новороденото, като им оказват социална, психологическа и материална помощ. Когато детето има увреждания или трудности в развитието си, висококвалифициран екип от психолози, рехабилитатори, терапевти и логопеди осигурява на него и семейството му необходимата професионална и емоционална подкрепа в най-тежките мигове от техния живот, което им дава увереността, че заедно могат да се справят с предизвикателствата. Професионалната и емоционална подкрепа на екипа ни не е еднократна, а продължава между 6 месеца и една година, докато бъдем убедени, че семейството може да се грижи самостоятелно за своето дете.

14

Днес отправяме специална покана към Спортен клуб „Бегач“ да обвърже най-голямото си събитие за корпоративни участници Postbank Business Run с каузата повече деца да живеят в сигурна и стимулираща семейна среда, като така получат шанса за подкрепа и пълноценно развитие. Инвестицията, която фондация „За Нашите Деца“ прави, за да остане едно дете в своето семейство и да не попада в социална институция, възлиза на приблизително 1300 лв. През годините чрез осигурения устойчив модел на семейна грижа тази инвестиция се възвръща в огромни мащаби.

С Ваша помощ ние ще достигнем до още повече нуждаещи се деца и ще им осигурим най-важното – пълноценен живот, щастливо детство и шанс за истинско бъдеще.

Ако съберем Ние ще помогнем на
3900 лв. 3 деца да живеят в семейство.
6500 лв. 5 деца да живеят в семейство.
9100 лв. 7 деца да живеят в семейство.
13 000 лв. 10 деца да живеят в семейство.

Повече информация за фондация „За Нашите Деца“ можете да прочете на сайта на организацията www.detebg.org. Вижте каузата и отчета за свършена работа от 2015.