ДЕТСКА КЪЩА НА ФОНДАЦИЯ „ЗА НАШИТЕ ДЕЦА– ВРЕМЕНЕН СЕМЕЕН ПОДСЛОН И ШАНС ЗА СЕМЕЙСТВО ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ 

Това е каузата ни за 2021. Очаквайте скоро информация за каузата ни за 2022

Детска къща на фондация „За Нашите Деца“ е специално място в София, което осигурява любяща семейна среда за шест деца от 0 до 7 години, разделени от своите семейства, поради болестно състояние, насилие или други проблеми. Обградени от много обич и нежност, децата в Детска къща очакват да бъдат осиновени, върнати в родното или настанени в приемно семейство. Очакват своите мама и татко.

Осиновяването, настаняването в приемно семейство или реинтеграцията изискват време. Време, в което изоставените деца са застрашени от настаняване в институция, където всеки един ден, прекаран в изолация и самота, без прегръдка и внимание, води до изоставане в тяхното физическо и психическо развитие. Затова Детската къща е най-добрата алтернатива за тях в периода на очакване.

В къщата децата се радват на семеен уют и получават индивидуална грижа и внимание от професионалните детегледачки, от социални работници, специалисти по ранно детско развитие и психолози. За всяко дете се планират и реализират дейности, които осигуряват индивидуална психо-емоционална подкрепа и насърчават развитието на потенциала на детето, като се стремят да компенсират дефицити и да стимулират силните му страни.

В Детска къща на децата е осигурено здравословно хранене, изцяло съобразено с техните нужди, дневният режим е оптимално балансиран и съобразен с препоръките на педиатър. В къщата децата усвояват хигиенни и други базови навици, научават се да общуват свободно помежду си и със заобикалящите ги възрастни. За някои от тях къщата е мястото, където за първи път са ценени и прегръщани, мястото, където казват първите си думи, правят първите си стъпки. Мястото, където се научават да обичат. В нея те празнуват рождени и имени дни, традиционни и национални празници. Екипът с радост заснема всеки повод за усмивки, за да бъдат съхранени детските спомени и емоции за семействата, в които децата ще отидат. Посрещането и изпращането на децата в къщата са изключително трогателни моменти и носят усещането за семейственост, сплотеност и истинска привързаност.

Екипът на Детска къща  работи интензивно за това всяко дете да намери своето семейство – приемно, биологично или осиновително, като гарантира приемственост, предвидимост и сигурност в процеса, както за детето, така и за семейството; осигурява консултиране, обучение и създава пространство за общуване между детето и семейството.

Част от щастливите истории, започнали в Детска къща, можете да прочетете ТУК

Резултатите: Какво постига екипът на Детска къща?

От януари до ноември 2020 12 деца бяха спасени от самотата и изолацията на институциите и имаха дом, обич и топлина в Детска къща. 7 от тях вече намериха своя дом с помощта на фондация „За Нашите Деца“: 5 са осиновени, 1 е отново при биологичното си семейство, 1 е настанено в друга подходяща за състоянието му резидентна услуга.

От създаването си през октомври 2012 до ноември 2020 Детска къща е дала уют и шанс за семейство на 57 деца, чието детство беше застрашено от сивотата на домовете за изоставени деца.

Отваряйки врати през 2012 година, грижата в къщата е насочена към бебета и малки деца до 3 години, за които всички възможности да растат в семейство са временно изчерпани. От месец септември 2020 възрастовата група на децата в къщата е разширена. В момента (декември 2020) в нея се радват на топлина и уют, играят, учат и се развиват 5 деца до 7-годишна възраст. 

Финансите

Пълната издръжка на едно дете в Детска къща за един месец е 1200 лева и включва всички разходи, свързани с комплексната грижа, която детето получава по време на престоя си там. 

Благодарение на Вашата ангажираност, в Детска къща фондация „За Нашите Деца“ ще се грижи за 6 деца без родителска подкрепа – деца, които да бъдат излекувани от психо-емоционалните рани и научени да изразяват себе си. Докато не ги предадем в любящите прегръдки на мама и татко.

Подкрепете каузата, за да продължаваме да даваме семеен уют и шанс за семейство на най-малките!

За повече информация: Светлана Тодорова, Е: s.todorova@detebg.org, T: 0882 428323

Title partner

Main partners

Event partners

Marketing partner

https://netpeak.net

Charity partners