През 2022 г. подкрепяме 2 каузи:

„Дневен център – място за игри, мечти и развитие“ на Фондация „За Нашите Деца“

Над 32 000 са децата с увреждания или специфични потребности в България. Често пъти те не получават грижите и вниманието, на от които се нуждаят, не получават възможност да упражняват правата си, както своите връстници. Много от родителите на тези деца са в безизходица, не знаят към кого да се обърнат и как да бъдат полезни на своите деца. Към предизвикателствата на тези семейства, освен нетолерантността на обществото, липсата на подготовка от държавата да обгрижи нуждите им, се причислява и отхвърлянето на децата от детски градини и ясли, основно заради неподготвения персонал там. Всичко това влияе негативно върху състоянието не само на детето, а и на цялото семейство. Родителите се разкъсват между необходимостта от непрестанни грижи и внимание, които изцяло поглъщат времето им и изпълнението на професионални задължения, осигуряващи тяхната икономическа стабилност. 

През септември 2020 фондация „За Нашите Деца“ създаде Дневен център за деца с увреждания „Развитие“, който да отговори на потребностите на тези деца и семействата им. Центърът е едно приветливо пространство, в което деца от 0 до 7 години с трудности и проблеми в развитието получават стимулираща подкрепа за развитие на своите способности и силни страни, за да могат да се справят самостоятелно с основни ежедневни дейности.

Тук екип от логопед, специален педагог и рехабилитатор, подпомагани от трима социални асистенти и медицинска сестра, предоставят целодневна, полудневна или почасова грижа за децата, както и консултации и групова работа с техните родители. Част от екипа на центъра са и ръководителят му и специалист в социалната услуга, които поемат управленските и административни функции.

Подкрепата за Дневния център ще помогне за осигуряване на всекидневните дейности в центъра за деца от 0 до 7 години:

 • с различна степен на умствена изостаналост;
 • със сензорни и двигателни нарушения;
 • с емоционално-поведенчески проблеми и нарушения в развитието. 

В Дневния център всяко дете има своя индивидуална програма, базирана на оценката за развитието му и на текущото му състояние. Тя включва различни развитийни дейности под формата на игра. Търпението и професионалното отношение на специалистите ни създават атмосфера на спокойствие, в която децата се отпускат, започват да общуват и да правят малки стъпки към самостоятелност. Развиват своята адаптивност, креативност, чувствителност, способност да изразяват себе си чрез различните ролеви игри, творчески и готварски работилнци. Близката работа с родителите осигурява продължаващо стимулиране на децата и в домашна среда, за да се затвърждава всяко едно постижение.

През 2021 година 43 деца с трудности и проблеми в развитието получиха активна стимулираща подкрепа за своето израстване чрез индивидуални сесии, групови занимания, социализиращи дейности.

Дарение от 7500 лева ще обезпечи работата с 20 деца за период до 6 месеца, осигурявайки следните дейности:

 • Консултация и оценка на състоянието на детето и изготвяне на индивидуална програма за работа с него;
 • Осигуряване на всекидневните потребности на децата по време на престоя им в центъра и развитие на навици и умения за справяне с ежедневни задачи – хигиенни навици, самостоятелно хранене, ориентиране в пространството и т.н.
 • Придружаване в процеса на индивидуално и групово обучение;
 • Рехабилитация за предотвратяване на задълбочаването на дадено нарушение или заболяване;
 • Логопедична терапия – диагностика, превенция, корекция, рехабилитация и консултативна дейност на езиково-говорни нарушения;
 • Придобиване на социални умения, включително за общуване и работа в група, за оползотворяване на свободното време и разширяване на кръгозора;
 • Стимулиране на творческите способности и изграждане на умения за самостоятелен живот на детето чрез арт- и готварски работилници;
 • Екскурзии и посещения на обществени места за насърчаване и опосредстване на социалната адаптация и интеграция;
 • Информиране и консултиране на родителите за спецификата при детето им, подкрепа и обучение за повишаване на увереността и родителските умения за по-пълноценни грижи за дете с увреждане, включване в групи за подкрепа и групови занимания с децата.

 

Заедно можем да осигурим на децата със специфични потребности най-добрата възможна развитийна грижа, шанс да преодоляват дефицитите, да се учат да общуват пълноценно и да изразяват себе си!

За допълнителна информация:

Светлана Тодорова, E-mail: s.todorova@detebg.org, Т: 0882428323

„ПараКиада“ на Сдружение СК ШАРК

Кога: 12 юни, 2022

Къде: Национален Стадион “Васил Левски” /друг подходящ стадион

За кого: събитие за деца и младежи с увреждания

Главна идея на събитието:

Да може всяко дете с увреждане да изпита радостта от спорта. Искаме да зарадваме децата, да пресъздадем атмосферата и емоциите от голямо състезание и да им дадем повод за радост и усмивки.

Концепция: 

“ПараКиада” е еднодневно събитие, което ще се проведе на Национален стадион “Васил Левски” или друг стадион в София с подходящ достъп и локация . 

To ще бъде първото по рода си спортно/ лекоатлетическо състезание в България. В него искаме да дадем шанс на всички деца и младежи с различни възможности да участват в максимален брой състезателни дисциплини, но без конкретно класиране и разпределение според възможностите. Следвайки олимпийския принцип „Citius, Altius, Fortius!“ или „По-бързо, по-високо, по-силно!“ ще ги накараме да надскочат себе си и да докажат възможностите си.

Събитието ще включва различни лекоатлетически състезателни дисциплини, в които децата да могат да се включат. За пръв път ще организираме различни видове щафетни бягания, където отборите ще бъдат смесени и всеки състезател ще има помощник (доброволец). В състезанието за първи път в България ще включим и състезателна дисциплина с колела за бягане, специално изработени за състезателно бягане на хора с двигателни затруднения.

А освен лекоатлетическите дисциплини, ще има и много други адаптирани игри и танци. 

Заедно на стадиона ще се включат деца с инвалидни колички, тротинетки, патерици, бастуни, триколки, проходилки. Ще се състезават, но в крайна сметка победител ще е всеки, който се е включил в надпреварата. 

Повече за ParaKids: 

ParaKids е проект към Сдружение Спортен клуб „Шарк“, който предоставя спорт за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Мисията на ParaKids е да прави спорта достъпен за всички, независимо от техните възможности. Искаме всяко дете да е двигателно активно и да има избор от разнообразни спортни дейности с връстници и приятели. От създаването ни през 2016 година имаме зад гърба си участие в 5 маратона, организация на редица спортни събития, летни и зимни лагери, както и адаптиране на спортни обекти за хора с двигателни затруднения. С помощта на спонсори и дарители успяхме да се снабдим със специализирана екипировка за: ски, сърф, бягане, планински колички и други, а най-голямата ни гордост е откритата през 2021 година детска площадка, напълно адаптирана за деца с двигателни затруднения, която се намира в СБР „Ясен“ в Банкя и е с площ от 220 кв.м.. През годините получихме редица награди за работата си (за най-добър спортен клуб от Спешъл Олимпикс България, за иновации в областта на социалното предприемачество от МТСП и др.), но най-ценното са усмивките, които озаряват детските лица когато им дадем шанс да са активни, да спортуват и да участват в състезания.

Title partner

Main partners

Event partners

Marketing partner

https://netpeak.net

Charity partners

[/et_pb_section]
[/et_pb_section]